Svarbu

Irinos OS karjera Austrijoje

By November 6th, 2011No Comments

2011.11.01
Dar keliose varzybose sudalyvavau, paskutinės buvo Imst miestelio apylinkese: du startai per vieną dieną – komandinė ir naktinės. Naktinės – paskutinis Tirolio taurės etapas.
Komandinių varžybų principas – rogainingas, kur dalį punktų privalo surinkt visi komandos nariai, o kitą dalį pasiskirstyt tarpusavyje pagal pajėgumą. Bėgau vienoje komandoje su Daniel Hartelt. Jis pažista Simoną Krepštą, kuris kažkiek laiko bėgiojo už jo klubą Vokietijoje. (Sportininkai, kurie startuoja už nacionalines komandas, paprastai žino kas tie lietuviai – kas yra labai smagu) O kita komandos draugė šiuo metu kuria bendrus projektus su J. Ptašeku, skirtus Youth Olimpic Games ir Tirolio daugiadienems varžyboms. Tokia prolietuviška komanda buvo.
Bet komandinėse sėkmingai gavome DSQ, nes per skubėjimą nesurinkom kelių punktų. Vietovė buvo techniškai sudėtinga: kalno šlaitas su daugybe akmenų ir luomų. Startas buvo žymiai aukščiau nei finišas. Į startą mus vežė traktoriukas, kuris, sulipus į jį 20 žmonių, vos traukė į kalną. (grižtant iš varžybų vaikus vežėm labai lietuvišku būdu – bagažinėje..)
Kad ir kaip planuojant prabėgimus vis tiek keli punktai gavosi stačiai į kalną.
Naktinės buvo lygesneje vietovėje su daugybe mažų kalniukų ir kupstelių, o taip pat aibe mažų trobelių (nuo pirtelės iki tualeto dydžio) – naktinei trasai tiesiog idealu. Man sekesi labai gerai, kelis bendrus prabėgimus su V19-34 net greičiau uz vyrukus variau. Startavau 1 minute, miške dar nieko nebuvo ir pasisekė sutikti elnią. Jis beveik arklio dydžio buvo, o dar ragai… Stovėjo ant mano prabėgimo. Pradėjau jam šūkauti, specialiai į jį šviesti, o jis tik pora metrų paeina nuo manęs ir vėl sustoja ir žiūri.. Taip ir prabėgau jam pro nosį.. Brrr.

Kitą dieną nurinkinėjom trasas ir ruošėm treniruotę vaikams su SI-sistema. Pasirodo, Insbruko klubas ne vieną SI-sistemą turi, o net kelias.
Tirolio mokyklos turi fizinio lavinimo projektus dalinai finansuojamus valstybės, mokykla gali pasirinkt kokią nors įdomesnę sporto šaką ir tos šakos treneris vieną semestrą važinės į tą mokyklą ir rengs specialias pamokas ir treniruotes mokytojams ir vaikams (tarp tų sporto šakų yra golfas, beisbolas, orientavimasis ir !dėmesio! krepšinis! =) ) Mokykla Imst kaime užsikabino už orientavimosi ir per 3 metus turi apie 20 reguliariai sportuojančių ir varžybose dalyvaujančių vaikų. Kai projektas pasibaigė, mokyklos kuravimą perėmė Insbruko klubas (nors Imst yra apie 60 km nuo Insbruko).
Dėka tokio projekto atsirado daug žemėlapių aplink kaimiškas mokyklas, bet deja, Tirolyje užsikabino tik viena mokykla, kitos pamačius kiek jėgu reikia įdeti į treniruotės paruošima nustojo daryt treniruotes kartu su projekto pabaiga. Turbut dėl tokio nepopuliarumo, keli Tirolio o-treneriai dirba šiuo metu Švedijos Salen – Mora o-gimnazijoje =).
Paklausiau, kiek žemėlapių aplink Insbruką jie turi, kai atsake apie 20-30, pagalvojau, kad turėtu būt neįdomu bėgiot vis tose pačiose vietose. Bet kai paklausiau kokio dydžio tie žemėlapiai viskas paaiškėjo. =) Jeigu keli žemėlapiai 20 kv km, o kiti tarp 6 ir 10 kv km, tai tikrai neišmoksi visko atmintinai.
Už pagalbą trasų nurinkime gavau dvi dienas pavalgyt už klubo pinigus, jokinga dirbau mažiau, nei valgiau. Bet norinčių nurinkinėti trasas daug nebuvo, tai yra nebuvo visai, dėl to mano pagalba buvo reikalinga. Varžybos buvo šeštadienį, o sekmadienis – šventa diena pas juos, kurią turi praleist su šeima ir taškas.

Kitą savaitgalį laukia 3 startų per vieną dieną varžybos Vokietijoje.
Sveikinimai Ingai su II vieta rogaininge!

iki
Irina

————-

2011.10.19
praeitą savaitgalį dalyvavau Austria Cup naktinėse ir vidutinėje. Varžybos vyko Karintijoje. Anot vietinių – sudėtingiausia vietovė naktinei taurei Austrijoje – man pasisekė.
Naktinėse mano grupėje visos merginos sugebejo tilpti į 10 min intervalą tarp I ir paskutinės vietos. Bėgau 4,3 km beveik 1,5h. Klubo prezidentas (pasirodo jis taip pat ir Austrijos Ski-O federacijos prezidentas) pasiule man savo Myla (lempą ant galvos) – išbandžiau, patiko. =)
Austrai laaaaabai mėgsta naktines, labai smagu buvo žiūrėt kaip virš 100 žmonių kruopščiai ruošiasi startui: kabina lempas, tikrina akumuliatorius, giriasi kieno lempa geresnė. Daug vaikų. Į trasą visi ima po dvi lempas, vieną atsarginę. Dažnas įsideda ir mobilų telefoną – šitas faktas mane išgasdino ir aš užsidejau dvi lempas ant galvos dėl ko po to nė viena iš jų normaliai nesilaikė =).
Nekaip negaliu perprasti miško prabėgamumo žymėjimo. Kartais baltas plotas būna gan tankus jaunas eglynas, o į geltonus plotus miške geriau išvis nelyst – mišinys iš aviečių, gervuogių ir kažkokių vietinių dygliuotų lapuočių krūmų net nepraeinamas. Ir visai nesvarbu, kad šitie krūmai tik 30 cm nuo žemės – kojas painioja kaip reikia, na ir kelnes ten palikti vieni juokai. Geltonas su žaliais brūkšniais – tie patys krumai tik iki pažastų.
Tiesa pasakius žemėlapius Tirolyje sudarė ukrainiečiai už alų, Vienos šnicelius ir nedidelius pinigus.
čia žemėlapis iš varžybų Regensburge, sudarė vietiniai.
Jei Lietuvoje į legendas beveik nežiūrėdavau, nebent numerį patikrint, tai čia legendos svarbi dalis suplanuotos trasos. Be jų savo punktą tarp akmenų ir uolų gali 10-15 min ieškoti, aišku dar ir dublių rasi. Uolos gali būti ir 5 ar 7 m aukščio, tai pasidaro svarbu viršus ar apačia, šiaurė ar pietūs.
Per varžybas labai daug traumų būna, budi greitoji: tvarsto galvas, rankas, kojas.
Naktinėse buvau 6, vidutinėje užėmiau 2 vietą.
Rezultatai
Varžybos Tirolio atstovams buvo sėkmingos: viena pirma vieta, dvi antrosios ir viena trečioji.
Keista, bet atsigavimas po startų užtrunka ilgiau nei Lietuvoje. Pirmadienį vos nueinu į darbą, galėčiau kaip po kokio Vilnius Challenge visą dieną pramiegoti.
Bet sekančių varžybų laukiu.
Su kolegėmis prizininkėmis:

linkėjimai
Irina

————-

2011.10.06
Vėliau viskas klostėsi dar geriau: Irina jau nebesuprato ko atvažiavo į Austriją: mokytis ar bėgiot 🙂 sekmingai sudalyvavo Austrijos čempionate M21L grupėje sprinte ir vieno žmogaus estafetėse (ilgoji 8.6 km – 3 ratai po 3 km). Sprintas buvo labai gražiame miestelyje Freistadt netoli Linz`o. Senamiestis paprastas, užtat parkas aplink jį įdomus. Varžybos šalia Freistadt vyko labai “lietuviškame” miške. Sprinte Irina buvo 3, estafetes laimėjo. Rezultatai

Irinos kolegės įspūdžiai

Klubas netgi papraše įstoti į jų federaciją metams, kad galėtų bėgti elito grupėje (nes be įstojimo galima bėgti tik kitose grupėse galima).

——————

2011.09.25

Pradžia.
Irina
keliems mėnesiams išvyko į komandiruotę Austrijoje. Turėdama kažkiek laisvo laiko susirado vietinį orientavimosi sporto klubą Tifol ir aktyviai įsitraukė į jo veiklą.

Klubas pagal dydi daug maž kaip Klajūnas, bet turi gerą įrangą ir organizuoja daug varžybu, taip pat kiekvieną savaitę vis skirtingoje vietoje stovi trasa.

Noras pasportuoti išsipildė su kaupu: Pirmose varžybose ultra-long Tyrolian cup Irina laimėjo 🙂 6 km trasą įveikusi per 1,21h (su esmine klaida apie 10 min.) Rezultatai